Pék-Cukrász

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

A pék-cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrászok is készítenek péktermékeket és a pékségek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
  • cukrászati félkésztermékeket készít;
  • cukrászati késztermékeket készít;
  • díszítő műveleteket végez,
  • fagylaltot, parfét készít;
  • pohárkrémet készít;
  • sütőipari nyersanyagokat előkészít;
  • péksüteményeket és finom pékárukat készít;
  • célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készít;
  • sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
  • minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
  • minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
  • a technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
  • gondoskodik a melléktermékek felhasználásáról;
  • vállalkozást indít, működtet.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekelnek az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása.

A Pék-cukrász szakma oktatása a 10. évfolyamtól a duális partnereknél korlátozott számban elérhető gyakorlati férőhelyek miatt, úgy valósul meg, hogy a szakmára jelentkezőket 9. év végi tanulmányi eredményüknek megfelelően rangsoroljuk, s a rendelkezésre álló helyeket annak megfelelően töltjük fel. Aki a létszámba nem fér bele, az pék tanulóként folytathatja tanulmányait.

Közérdekű adatok

Széchenyi István Egyetem Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Cím: 9028 Győr, Régi Veszprémi út 1-3.

E-mail cím: veres@sze.hu

Telefonszám: 96/427-522

OM azonosító: 910024