Hentes és húskészítmény-készítő

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

A hentes az egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező szakma. A hentes munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok, a baromfik konyhakészen, feldolgozva kerülhetnek az üzletek pultjaira. A hentes készíti a húskészítményeket is, ilyenek pl. kolbászok, felvágottak, szalámik, virslik stb. A hentes és húskészítmény készítő szaktudásával a húsok és hústartalmú élelmiszerek biztonságosan jutnak a fogyasztókhoz. A hentes nem csak feldolgozza a húsokat, de szakszerűen ki is szolgálja a vásárlóit.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Állóképesség, megbízhatóság, ízérzékelés, kézügyesség, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • átveszi a munkaterületet;
  • felméri, előkészíti a szükséges anyagokat, eszközöket;
  • elsődleges feldolgozást és megelőző műveleteket végez;
  • darabolást, csontozást végez;
  • másodlagos feldolgozást végez;
  • félkész- és késztermékeket készít;
  • hőkezelt húskészítményeket gyárt;
  • sózott, pácolt húskészítményeket gyárt;
  • befejező műveleteket végez;
  • gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet;
  • alapméréseket végez.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű húskészítmények összeállítása, elkészítése, és szeret emberekkel foglalkozni.

Közérdekű adatok

Széchenyi István Egyetem Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Cím: 9028 Győr, Régi Veszprémi út 1-3.

E-mail cím: veres@sze.hu

Telefonszám: 96/427-522

OM azonosító: 910024